k   y
TERMINOLOGJI      TË REJA      SHKRIME      THËNIE      FORUM      DIJENI

Xhamia e madhe apo hija e neootomanizmit në Tiranë

Kastriot Frashëri
Me shumë bujë u shpall shou i radhës nga kryeministri për ndërtimin e Xhamisë së Madhe, në lulishten e Parlamentit, duke e quajtur këtë një ditë historike për besimtarët myslimanë shqiptarë. Në prani të më shumë bodigardëve dhe kamerave televizive se sa besimtarëve, Berisha dhe beniaminët e tij, më shumë se një nisje...

Problematiciteti shqiptar

Branko Merxhani
Problemi ose problematiciteti shqiptar... - Kemi trashëguar, thonë, një të shkuar kaotike; po kalojmë, thonë, një të tanishme kaotike: e ardhmja paraqitet si një zero matematike: "Shiko të shpëtosh kokën tënde!" Këtë këngë vajtuese të këndojnë sot Pleq e të Rinj, dogmatikë e liberalë. Të ditur, të paditur, të gjithë...

Prifti, feja dhe Shqipëria

Nonda Bulka
Një prift shkelmoi fenë e vet dhe pushtoi një më të mirë. Plak i thinjur, i urtë, rrojti një jetë plot kujtime; me një gjest u dha shtymën kur kuptoi që e vërteta ish gjetkë; vuri re se alltari që adhuronte, ish kallp. Po të mbante një fjalim përpara besnikëvet që tradhëtoi, mund të thoshte: “Ato që ju kam thënë deri...

Liria dashurore

Branko Merxhani
“Kemi lindur për dashurinë dhe vetëm me anën e saj njohim njëri-tjetrin. Kemi nevojë për dashurinë si lulja që ka nevojë për diell”- WILLIAM PLATT Të mos ju gënjejë titulli i sotmë. Do të bëj fjalë për FAMILJEN ashtu siç paraqitet brenda në përpjekjen moderniste të shoqërisë s’onë dhe ashtu siç e do Neo-Shqiptarisma...

A na duhet më feja?!

Fatos Tarifa
Çështja e ekzistencës së Zotit, e kuptuar si demiurg, ose si një arkitekt i padukshëm i botës dhe si fuqia që drejton çdo gjë që ndodh në të, nuk mund të shtrohet ontologjikisht dhe as të provohet empirikisht. Unë aderoj në shkencë, jo në fe. Shkenca dhe feja mbështeten në dy ontologji dhe epistemologji të kundërta....

Përgjigje revistës «Leka»

Nonda Bulka
Revistën «Leka» e gjeti si ajo puna e çifutit që tregojnë pleqtë: Hem të rreh, hem qan! Derdh lot të shënjtëruar revista jesuite, se gjoja po atakohet nga të gjitha anët. Në realitet është ajo që atakon gjithë ata, të cilët nuk mendojnë si ajo. Revista «Leka» atakon laicizmin dhe çuditet si dolli një njeri që të...

Për mëmëdhenë

Mihal Grameno
Për mëmëdhenë, për mëmëdhenë Vraponi burra, se s’ka me prit! Të vdesim sot ne me besa besë Pranë flamurit të kuq q’u ngrit! Pranë flamurit, pranë flamurit! Me shpatë çveshur shqipëtarisht, Për dhen’ e Babës edhe të Burrit Kemi me vdekur sot burrërisht. Tym edhe flakë, ujë të valë Baba Tomorri nxjerr e buçet, Të...

Janë shekujt

Loni Papa
Ndër faqe shekuj vështroj e lotët nuk munda t'ua fshij - atë lot, që dhëmbjesh vërshoi - se shekujt nuk janë fëmijë. Ata s'gënjehen aq lehtë, s'durojnë as lodra, as dhele; pas pëllëmbësh s'qendrojnë të qetë: s'gënjehen kollaj me mollë, bombona e karamele... Kokëfortë janë shekujt, kokëfortë: nga froni rrëxuan...
Terminologji | Të reja | Shkrime | Thënie | Forum | Dijeni

 Redaksia: kontakt@ateistët.com
 Dega Ateistët / Vargmal © 2001-2019