k   y
TERMINOLOGJI      TË REJA      SHKRIME      THËNIE      FORUM      DIJENI

Shqiptarët u konvertuan me dhunë në islamizëm

Ismail Kadare
Ismail Kadare flet për konvertimin shqiptarëve në fenë islame. Numri i parë i revistës filozofike franceze “NOOR” hapet me intervistën e shkrimtarit Ismail Kadaré dhe një tregim të Ylljet Aliçkës. Janë dy shqiptarë që zënë një vend me rëndësi në një botim të çdo përgjashtëmuajshëm, në një revistë të themeluar nga një...

Statusi i bashkësive fetare në kushtetutë, si privilegj i tejkaluar

Hulusi Hako
Pasi i mbushi 16 vjet të paqeta, Kushtetutës sonë po i vijnë rrotull për ndryshime. Ndoshta i jepet asaj një frymëmarrje më afatgjatë. Përfitojmë nga ky rast të tërheqim vëmendjen dhe për një çështje, e cila duket sikur ka gjetur karar, por rezulton parimisht difektoze. Është fjala për statusin që po i rezervohet...

Shën Kozmai, helenizmi dhe shqiptarët

Pëllumb Xhufi
Në 24 gusht kisha greke përkujton ditën e Shën Kozmait. Po ashtu Kisha Ortodokse Autoqefale Shqiptare. Për grekët, Shën Kozmai është “ento-martiri” (martiri i kombit), “apostulli i helenizmit”, “kushtrimi i Vorio-Epirit”1. Për shqiptarët ortodoksë, dhe jo vetëm për ta, Shën Kozmai është dëshmori i fesë, bariu i...

Bashkëjetesa e xhamisë me krimin

Koloreto Cukali
Po bëhet një krim, në emër të një xhamie. Teneqet e krimit ekologjik kanë rrethuar një park të mrekullueshëm, pranë Parlamentit, një nga pikat më tëbukura të Tiranës e thuajse vendi i vetëm ku ti nuk ndjehesh që po jeton në Xhibuti. Duan të prishin parkun e të ndërtojnë një xhami. Ëshët e qartë që po bëhet shpejt e...

Ajazma e paput

Tashko Lako
Papa Ilia ishte ulur në hajatin e kishës dhe numëronte rruazat e tespijes. - Hë, - fliste sikur të kish aty pranë priftëreshën, që ja dinte të gjitha huqet. – Ke parë kështu ti? Erdhi kohë e keqem që s’pyet njeri as për shenjt e shenjtorë, u paçim uratën – dhe papu bëri tri herë kryqi, - pa le për prift e psalt....

Intervistë me zotin

Shemsi Beqiri
Audienc’i kërkova Zotit t’madh e të lëvduar E shumë gjëra sqarova Të botës ku kam jetuar. Ç’është – i thashë – synetllëku? Më tha, mjekrën duke kruar: - S’është prej budallallëku, Po diçka shum’e studjuar. Ja, - tha – si pun’e çobanit: Bagëtin’në vesh e shpojnë, Të ndahet stani prej stanit; Ndryshe si do t’i veçojnë...

Pas meshës

Petro Marko
(Rreth e rreth ajodhimës katër priftërinj. Mbi ajodhimën dhjetra e dhjetra meshë. Në duart e priftërinjve, thasë e shishe me verë. Salla e madhe e kishës është boshatisur. Vetëm kallogjeri shuan kandilët duke psallur) PRIFTI I PARË: (Duke ndarë meshët në katër grumbuj). Një ti, një ti, një ti, një unë. PRIFTI I DYTË...

Simbolika e xhamisë me katër minare në Tiranë

Kastriot Myftaraj
Kur pas përfundimit të luftës në Bosnjë-Herzegovinë, në Sarajevë do të ndërtohej një xhami e madhe e financuar nga Arabia Saudite, entuziastët në fillim kërkuan që ajo të ishte një xhami me katër minare, e denjë për të qenë xhami mbretërore, meqënëse do të sponsorohej nga Mbreti Fahd. Por autoritetet ndërkombëtare që...
Terminologji | Të reja | Shkrime | Thënie | Forum | Dijeni

 Redaksia: kontakt@ateistët.com
 Dega Ateistët / Vargmal © 2001-2019