k   y
TERMINOLOGJI      TË REJA      SHKRIME      THËNIE      FORUM      DIJENI

Në hapësirën shqiptare ndërkombëtarët po investojnë në kisha e xhami

Gëzim Mekuli
1. Turqia dhe Emiratet e Bashkuara Arabe në Shqipëri, Kosovë e Maqedoni po ndërtojnë e po inagurojnë në mënyrë festive Xhami, furra buke dhe, po hapin shumë kurse për rrobaqepsi - Fabrikat dhe investimet kapitale nga këto shtete po mungojnë-. 2. Greqia po ndërton objekte fetare ortodokse gjithandej Jugut të...

Të gjithë kanë zgjedhur të fshihen pas perdes së harmonisë fetare

Gilman Bakalli
Pedagogu, studiuesi i Shkencave të Komunikimit dhe ish-deputeti Gilman Bakalli, thotë se ka marrë kërcënime dhe sharje të shumta pas një shkrimi në "Mapo", ku artikulonte se me masakrën e Parisit, islami u dëshmua fe joeuropiane. Kushtetuta dhe jo Kurani është libri i Europës, shton ai, duke pranuar se ka marrë edhe...

Për botëkuptimin islamik nuk ka vend në këtë Evropë!

Gilman Bakalli
Çdo individ, pavarësisht racës apo fesë që i përket, mund të ndjehet në Europë si në shtëpinë e tij, me kusht që të pranojë vlerat perëndimore të civilizimit europian. Këto vlera janë fituar përmes një beteje të ashpër disashekullore midis shtetit dhe fesë, midis individit dhe shoqërisë, midis filozofisë, shkencës,...

Financimet dhe varësia nga Greqia, plagët që Klosi i zbuloi Kishës Ortodokse

Pëllumb Xhufi
Historiani Pëllumb Xhufi e cilëson të paprecedent reagimin e Sinodit të Shenjtë të KOASH ndaj ish-kreut të SHISH-it, Fatos Klosi. Në intervistën e tij për MAPO-n, Xhufi argumenton arsyet që detyruan anëtarët e Sinodit të dalin, kësaj here të gjithë bashkë, si institucion, me një kundërdeklaratë. Historiani e...

Kur "Konferenca Ipeshkvnore e Shqipërisë" i dërgon letër shtetit shqiptar nga adresa e "Caritas"

Kastriot Myftaraj
Letra që Konferenca Ipeshkvnore e Shqipërisë u ka dërguar Presidentit të Republikës Nishani dhe Kryeministrit Rama për çështjen e ambasadorit shqiptar pranë Selisë së Shenjtë mban adresën “Rruga Don Bosko, nr. 4 Tiranë” që është adresa e selisë së organizatës Caritas në Shqipëri. Normalisht, adresa e selisë së...

Rishikimi i një statusi të Shqipërisë

Zeno Jahaj
Qeveria e vendit tonë i ka të gjitha arsyet të rishikojë statusin e Republikës së Shqipërisë në Organizatën e Bashkëpunimit Islamik (OBI). Anëtarësia e Shqipërisë në OBI nuk përputhet me synimet dhe objektivat e kësaj Organizate, as me statusin fetar të popullit shqiptar. Gjithashtu, anëtarësimi në OBI nuk është në...

Problemet tona shoqërore: Mbulesa e grues

R. A.
Invazjoni i Shqipnis prej Turqve, midis fatkeqsive të tjera, na solli edhe ate të mbulesës së grues që adoptoi fen myslimane. Rrjedhimet e kësaj fatkeqsije duken përherë ma të mdhaja kur të mendohet se peçeja ka qenë edhe pjesërisht vashdon të jetë nga njena anë një brengë për gruen në çdo pikëpamje dhe nga ana tjetër...

Botëkuptimi fetar i shqiptarit

Arion Hysenbegas
Pellazgët, ilirët, pra, shqiptarët e hershëm ishin paganë. Ata adhuronin natyrën, forcat natyrore dhe mbi të gjitha Diellin e Tokën, lindësit dhe ushqyesit e jetës, “perëndi që vetëm japin dhe pa të cilat nuk mund të ketë jetë”. Për shumë e shumë shekuj, qysh nga thellësitë e parahistorisë ishte kështu: Dëshmon...
Terminologji | Të reja | Shkrime | Thënie | Forum | Dijeni

 Redaksia: kontakt@ateistët.com
 Dega Ateistët / Vargmal © 2001-2019