k   y
TERMINOLOGJI      TË REJA      SHKRIME      THËNIE      FORUM      DIJENI

Edukimi fetar krijon ndarje midis shkollës dhe familjes

Edmond Dragoti
Nisma e Ministrisë së Arsimit për futjen e lëndës së edukatës fetare, e cila pritet të nisë nëpërmjet një projekti-pilot në 10 shkolla nëntëvjeçare dhe në gjimnaze, ka bërë që akademikë dhe profesorë të shprehen kundër saj. Pavarësisht se, ministrja e Arsimit, Lindita Nikolla u shpreh gjatë një deklarate për mediet...

Feja e arsimit është Arsyeja!

Gilman Bakalli
Ndërkohë që prisnim që të angazhonte një ekip specialistësh për t’i krasitur ca programe shkollore nga ca budallallëqe që u injektohen nxënësve, kryeministri Rama shfrytëzoi një aktivitet festiv fetar për të folur rreth projektit të qeverisë së tij për ta kthyer shkollën publike në një hapësirë njohëse, jo vetëm për...

Shteti nuk ka punë me predikimin fetar

Artan Duka
Orë mësimi fetar! Normal që do ngjallë debate. E para, a duhet apo jo? E këtu ekspertët e çështjes duhet të thonë të tyren sepse e tha kryeministri nuk e tha perëndia që ai beson! Po debati kryesor është se kush e vë vulën për këtë rast e të tjera si këto se u bënë ca si shumë këto “eurekat” e kryeministrave tanë -...

Pse jam kundër fesë në shkollë

Nebi Bardhoshi
Këto ditë po debatohet nëse duhet apo ajo të mësohet feja në shkollë. Menjëherë kemi një ndarje në mes atyre që janë pro dhe kundër. Ata që janë pro futjes së fesë në programet mësimore përdorin si teknikë intimidimi klasifikimin e kundërshtarëve si ‘ish-komunistë’ ose darvinistë. Nuk është nevoja të jesh as ish-...

Toleranca nuk është një ide fetare

Gilman Bakalli
A ka terrorizmi fe? Terrorizmi nuk ka fe! Ky është reagimi mbisundues në rrjetet sociale pas çdo sulmi terrorist. A ka të bëjë terrorizmi me fenë? Kurrsesi, kurrsesi thonë disa. Përjashtojnë njëri-tjetrin si koncepte, mendojnë disa të tjerë. Ka disa të tjerë që mendojnë se, në thelb, terrorizmi dhe feja kanë lidhje me...

Cili është qëndrimi i KMSH-së ndaj kryengritjes islamike të Haxhi Qamilit?

Kastriot Myftaraj
Kryetari i "Komunitetit Mysliman të Shqipërisë" Skënder Bruçaj mallkon terroristët e Brukselit, por nuk ka thënë asgjë kundër kryengritjes islamike të Haxhi Qamilit në Shqipëri, në 100-vjetorin e saj Me rastin e sulmeve terroriste islamike në Bruksel, Kryetari i Komunitetit Mysliman të Shqipërisë Skënder Bruçaj tha...

Orientime për luftën kundër fesë

Enver Hoxha
PARTIA E PUNËS E SHQIPËRISË KOMITETI QËNDROR Tepër-sekret Tiranë, më 27.II.1967 Nr. 193 Prot. KOMITETEVE TË PARTISË SË RRETHEVE Duke marrë parasysh se kohët e fundit në shumë rrethe është intensifikuar lufta kundër fesë, paragjykimeve e zakoneve fetare dhe me qëllim që kjo luftë të bëhet sa më drejt, pa gabime dhe...

Si dilet nga ngërçet e stërkëmbëshave fetarë?

Hulusi Hako
Është ndryshimi i kushteve shoqërore, jo i feve, që fanatizmi dhe fryma luftarake e tyre, nga ish rregull, duken përjashtim; nga më të rëndomta, tingëllojnë ekstremiste. Me apologjitë subjektive, anarkisë fetare, i mbivihet edhe një lëmsh opinionesh të sforcuara. Demokracia kthehet në strehë të githfarlloj çoroditjesh...
Terminologji | Të reja | Shkrime | Thënie | Forum | Dijeni

 Redaksia: kontakt@ateistët.com
 Dega Ateistët / Vargmal © 2001-2019