k   y
TERMINOLOGJI      TË REJA      SHKRIME      THËNIE      FORUM      DIJENI

Morali nuk e justifikon fenë

Fatos Tarifa
Një ndër argumentet që dëgjojmë shpesh në favor të idesë për të futur fenë në shkollat tona është “argumenti” moral, sipas të cilit, feja, me mësimet e saj, e ka bërë njeriun më të mirë e “me shpirt më të ndritur”. Shumë njerëz besimtarë, sidomos nga ata që u përkasin atyre besimeve që sistematikisht shfrytëzojnë...

PO mësimit të fesë në shkollë

Arben Kallamata
A duhet dhënë feja si lëndë mësimore në shkollë? Unë pa hezitim përgjigjem me një PO të madhe. Është domosdoshmëri, veçanërisht për ne që qarkullojmë një tollovi idesh dhe përfytyrimesh të paqarta për fenë. Dhënia e lëndës së fesë në shkollë është ide e shkëlqyer nëse zbatohet mirë dhe ndershëm. Nuk e di në detaje...

Qeverisja moderne dhe degradimi deri në këtë farë feje

Hulusi Hako
Asnjë argument bindës nuk gjendet për çdo prezantim shtesë të fesë në shkollë. Nuk i shërbejnë progresit as pritja me entuziazëm e këtij lajmi të qeverisë shqiptare nga Obama, nuk qëndron as justifikimi se kjo lëndë do mbrojë fëmijët nga viktimizimi xhihadist, i theksuar nga Rama; as ngërçet e stërkëmbsheve të...

Paradoksi i mësimit mbi fetë në shkolla

Sibel Halimi
Me idenë për mësime mbi fenë në shkolla, antagonizmi i përbotshëm ndërmjet shkencës dhe fesë, rritet në përmasa enorme, për vetë faktin se mbështetësit e të parës japin shpjegim empirik-faktik për botën apo fenomenet, teksa të dytët janë partizanë të shpjegimit joempirik që lidhet me botën e përtejme dhe ekzistencën e...

Namaz në tempujt e Darvinit

Jon Leka
Fetarët tentojnë ti pushtojnë institucionet publike nga brenda. Xhami në çdo institucion të mundshëm. Shteti bën sikur ruan laicitetin, por në këste lejon fetarizimin, duke nisur nga institucionet më të rëndësishme siç janë shkollat dhe mekanizmat e sigurisë! Njëra palë e konsideron kancer, epidemi, tjetra e ka synim...

Për një filozofi të re mësimi në shkollat publike

Valbona Nathanaili
Nisma për futjen e mësimit të besimit në shkollat publike të sistemit parauniversitar, pavarësisht kujdesit që është treguar në lidhje me emërtimin, pra janë dhënë disa alternativa, nuk është çështje vetëm e autoritetit të shtetit. Ndërsa pohimi se me përmbajtjen e saj do merren specialistët, të huaj dhe të vendit,...

Mendime për historinë e feve si lëndë mësimore

Aurel Plasari
Në një shtet laik dhe, sidomos, të themeluar si laik, lënda e historisë së feve nuk ka se përse të mos ketë vendin e vet në programet arsimore. Në gjendjen e sotme problematike të kulturës shqiptare, specialistëve të arsimit nuk do t’u shkonte qëndrimi i aristokratëve francezë që mburreshin: “Ne kemi Voltaire-in,...

Në një shtet sekularist! Në shekullin e 21-të!

Fatos Tarifa
Debati lidhur me mësimin e fesë në shkollat tona, që ka nisur kohët e fundit, mund të jetë vetëm maja e ajsbergut e asaj tronditjeje të thellë që mund të ndiejë shoqëria shqiptare nëse mësimi i fesë në shkollat publike legjitimohet në atë mënyrë që nuk duhet. Lexoja këto ditë opinionet e shprehura mbi këtë çështje në...
Terminologji | Të reja | Shkrime | Thënie | Forum | Dijeni

 Redaksia: kontakt@ateistët.com
 Dega Ateistët / Vargmal © 2001-2019