k   y
TERMINOLOGJI      TË REJA      SHKRIME      THËNIE      FORUM      DIJENI

Koalicioni i mjekrave të yndyrta


Para një muaji, diktatura islamike e Arabisë Saudite shpalli një ligj, sipas të cilit, të mos besosh te zoti është terrorizëm. Domethënë, për një nga regjimet më të egra në botë, për një shtet që pret rregullisht duar dhe vret njerëz me gurë shesheve, për një shoqëri që e mban gjysmën e popullsisë të mbuluar me çarçaf dhe nuk lejon gratë të ngasin makina e të dalin jashtë shtëpive të pashoqëruara, të mos besosh në zot është po aq e tmerrshme dhe shkakton po aq, ndoshta edhe më shumë terror sa të rrëmbesh avionë me njerëz dhe t’i përplasësh pas ndërtesave të larta; po aq sa të masakrosh gazetarët në mes të Parisit vetëm sepse kanë botuar karikatura; po aq sa të veshësh një jelek plasës dhe t’ia mbash vetes duke marrë më qafë me dhjetëra burra, gra, pleq, e fëmijë përreth; po aq sa të rrëmbesh vajza nga shkollat dhe t’i kthesh ato në skllave; po aq sa të hedhësh bomba atomike apo të rrafshosh qytete me popullsi të pafajshme.

Fatmirësisht, bota e qytetëruar nuk shkon me logjikën e mbrapshtë mesjetare të hoxhallarëve mjekroshë të Arabisë Saudite. Sepse po të shkonte, unë do t’i kisha shkruar këta rreshta me pendë gjeli mbi një copë lëkure dhie, dhe jo në kompjuter. Vetë mjekrat dhe padronët e tyre nuk do të lundronin në florinj të fituar nga shitja e naftës, por do të vazhdonin të bënin tregti bagëtish dhe skllevërish nga një oaz në tjetrin.

Me interes është të shohësh se si logjika e mjekroshëve të Arabisë Saudite gjen jehonë te mjekroshë të tjerë, për shembull, te logjika e mjekroshëve të Kishës Ortodokse Autoqefale Shqiptare.

Nuk dihet përse, por e zënë në një konflikt me shtetin shqiptar në lidhje me emërtimin kishë apo monument kulture të ca gurëve në Dhërmi, organizata e Janullatosit ka shfrytëzuar rastin t’iu vërsulet atyre që s’besojnë te përralla e krijimit të mbinatyrshëm të universit.

Mbi mbeturinat e gurëve të mbetur nga ajo që Edi Rama e shihte si “haur”, ndërsa Janullatosi “kishë”, propagandistët ortodoksë kanë ngritur në mënyrën melodramatike tabelën me fjalët “Ndal Terrorit Ateist!”.

Vetëm njerëz që janë mësuar gjithë jetën të gënjejnë nga mëngjesi deri në darkë mund të flasin e të shkruajnë me një mungesë të tillë përgjegjësie ndaj të vërtetës.

Së pari, në rrëzimin e objektit nuk bëhet fjalë fare për terror, por thjesht për prishjen e ca mureve për pronësinë e të cilave shteti shqiptar ka mendime të kundërta me Kishën Ortodokse të Janullatosit. Pra, tabela fare mirë mund të shkruante: “Ndal prishjes së pronave të kishës!”. Terror do të thotë veprim i dhunshëm, vrasje, për të shkaktuar frikë masive në mënyrë që të arrihet një synim i caktuar politik. Prishja nga shteti e një objekti që ai (shteti) e sheh si të vetin, mund të jetë, më së shumti, veprim i paligjshëm i shtetit, por kurrsesi nuk mund të quhet terror.

Së dyti, edhe sikur të ishte terror, nga e nxjerr Janullatosi me trimat e tij idenë që është kryer nga ateistët? Edi Rama, kryeministri që qëndron në anën tjetër të konfliktit dhe që duket se ka dhënë urdhrin për prishjen është vetëshpallur botërisht si katolik. Përse nuk kërkojnë mjekroshët e KOASH-it që të ndalojë “terrori katolik”, por ai ateist? Ose, me çfarë mandati i heq KOASH-i Edi Ramës të drejtën për të qenë katolik?

E vërteta është që ateizmi mbetet armiku më i frikshëm për kishën dhe për besimin në përgjithësi.

Sulmet e diktaturës islamike të Arabisë Saudite dhe të KOASH-it të Janullatosit ndaj ateistëve kanë të përbashkët urrejtjen dhe frikën nga mendimi i lirë, nga ideja bazë e ateizmit: nuk ka zot.

Po t’i heqësh zotin, diktaturës arabe i hiqet guri i themelit dhe shkërmoqet si kokrrat e rërës. Ndërsa Janullatosi dhe mjekroshët e tjerë në Shqipëri mbeten pa punë – s’kanë për çfarë të mashtrojnë dhe në bazë të ç’gënjeshtre tjetër t’i pretendojnë pronat, paratë, privilegjet, pushtetin mbi njerëzit dhe gjithçka tjetër që iu mbush jetën e tyre parazitare.

Ateizmi për ta është i tmerrshëm, terror i vërtetë, pavarësisht se ateistët nuk veprojnë me armë por me fjalë, me shkrime, me shkencë dhe me forcën e logjikës. Prandaj edhe nuk lënë rast pa përdorur për të sulmuar ateistët duke u përpjekur t’i identifikojnë ata me gjithçka të keqe – me komunizmin, me fashizmin, me terrorizmin.

Ateizmi, mosbesimi në zot është për ta mishërimi i armikut. Çdo gjë e keqe, çdo akt i papranueshëm ligjërisht e moralisht duhet identifikuar me ateizmin. Dhe, si në gjithçka tjetër që ka lidhje me fenë, edhe këtu, veçanërisht këtu, parimi i përsëritjes merr përparësi. Edhe gënjeshtrën më të madhe dhe më të papranueshme logjikisht, po e përsërite pafundësisht, do të vijë dita që do ta pranojnë.

Besimi për ekzistencën e një fuqie të mbinatyrshme që 6000 vjet më parë krijoi botën në qendër të universit, nxori Adamin nga balta dhe Evën nga brinja e tij; që përmes shpirtit të shenjtë la edhe shtatzënë, edhe të virgjër Marien, për të lindur djalin e vet, që ishte njëkohësisht edhe vetja e vet, edhe shpirti i shenjtë, e të tjera përralla si këto i përkasin një periudhe foshnjore të zhvillimit të shoqërisë njerëzore.

Sot, në shekullin 21, në kohën e përparimit të shkencës, ato janë po aq të vjetruara sa edhe mjekrat e gjata të yndyrta, veshjet qesharake, ritualet boshe të atyre që i përhapin. Edhe si mjete sundimi atyre iu ka ikur koha, sepse mbahen vetëm mbi shpatullat e dhunës dhe injorancës.

Aty ku janë në pushtet, njerëzit e fesë kanë regjimet më të ndyra, më shtypëse, më antidemokratike – Arabi Saudite, Iran. Aty ku s’janë në pushtet, kanë thjesht mashtrimin, si mjet të njerëzve të pamoralshëm për të siguruar mbijetesën.

"Mapo", 201529 gusht 2015


Komente

Jep koment

Terminologji | Të reja | Shkrime | Thënie | Forum | Dijeni

 Redaksia: kontakt@ateistët.com
 Dega Ateistët / Vargmal © 2001-2019