k   y
TERMINOLOGJI      TË REJA      SHKRIME      THËNIE      FORUM      DIJENI

Feja në arsim, shkollës po i kanoset një aventurë e re

Hulusi Hako
Nga janari 2017, me plan pilot të Ministrisë së Arsimit, futet në 10 shkolla të vendit, një lëndë e re me emërtim të bujshëm “Kulturë fetare”. Sesi shkrepi një ide kryeministrore, si ato fanepsjet e ëndrrave të profeteve, dhe, o burra, t’a vëmë në jetë. Dhuratë më të shëmtuar për nxënësit prej babagjyshit të kësaj...

Ç`na qenka kjo "drejtësi e zotit"?

Hulusi Hako
Shkrimi "Po votojmë drejtësinë njerëzore, nuk mundemi atë të Zotit" (SOT, 21 korrik 2016), nxori në treg edhe pohimin- “xhevahir” se, ekzistoka edhe një drejtësi prej perëndie! Termin “Zot”, me një “drejtësi divine” të dorës së vetë asaj “lartmadhërie” (nuk dihet në ç`gjuhë e me ç`alfabet), autori, i përdor e lakon...

Feja si ideologji

Gilman Bakalli
Në një pikë bashkohen përfaqësuesit e politikës me ato të institucioneve fetare: fetë nuk janë ideologji. Të dyja palët mendojnë se kush i ideologjizon fetë, po abuzon me to. Në fakt, fetë janë ideologji. Të gjitha. Pa përjashtim. Çfarë mund të jenë tjetër veçse ideologji? E kam fjalën për ideologjinë si sistem...

Feja hyn në shkollë: Një ide e gabuar, e padobishme, nëse jo e rrezikshme

Albert Rakipi
Sipas qeverisë, rikthimi i fesë në shkollë “nuk do të cenojë laicitetin e shkollës, por “do të pajisë të rinjtë qysh në shkollë, me disa njohuri bazë për të kultivuar respektin për besimin e tjetrit dhe për të mos rënë pre e rrjeteve të propagandës ekstremiste, në emër të një feje kundër një feje tjetër” Me ri-...

Edhe ti, Kosta? (Replikë për mësimin e historisë së fesë)

Hulusi Hako
Shkrimi me titullin shqip e latinisht “Historia e fesë: Një terra incognita?” (DITA, 22 prill), i Kostës (Barjaba), sa i shkurtër e i thjeshtë (vetëm në 4 paragrafe), gati në manierën e një instruktimi apo rregulloreje orientuese, vjen në këtë debat të ndezur, si mbështetja dhe “argumenti” më sinjifikativ për qeverinë...

Feja dhe shkolla, debati që duhet bërë patjetër

Fatos Tarifa
Pa u hequr asgjë mendimeve që kam shprehur publikisht javët e fundit mbi fenë dhe mësimin e saj në shkollë, dëshiroj të sjell në vëmendjen e publikut dhe të autoriteteve zyrtare sa më poshtë. Nëse mësimi i disa njohurive mbi fenë, ose i historisë së feve kryesore do të futej në shkollat tona, si pjesë integrale e...

Morali nuk e justifikon fenë

Fatos Tarifa
Një ndër argumentet që dëgjojmë shpesh në favor të idesë për të futur fenë në shkollat tona është “argumenti” moral, sipas të cilit, feja, me mësimet e saj, e ka bërë njeriun më të mirë e “me shpirt më të ndritur”. Shumë njerëz besimtarë, sidomos nga ata që u përkasin atyre besimeve që sistematikisht shfrytëzojnë...

PO mësimit të fesë në shkollë

Arben Kallamata
A duhet dhënë feja si lëndë mësimore në shkollë? Unë pa hezitim përgjigjem me një PO të madhe. Është domosdoshmëri, veçanërisht për ne që qarkullojmë një tollovi idesh dhe përfytyrimesh të paqarta për fenë. Dhënia e lëndës së fesë në shkollë është ide e shkëlqyer nëse zbatohet mirë dhe ndershëm. Nuk e di në detaje...
Terminologji | Të reja | Shkrime | Thënie | Forum | Dijeni

 Redaksia: kontakt@ateistët.com
 Dega Ateistët / Vargmal © 2001-2019