k   y
TERMINOLOGJI      TË REJA      SHKRIME      THËNIE      FORUM      DIJENI

Shqiptarët u konvertuan me dhunë në islamizëm

Ismail Kadare
Ismail Kadare flet për konvertimin shqiptarëve në fenë islame. Numri i parë i revistës filozofike franceze “NOOR” hapet me intervistën e shkrimtarit Ismail Kadaré dhe një tregim të Ylljet Aliçkës. Janë dy shqiptarë që zënë një vend me rëndësi në një botim të çdo përgjashtëmuajshëm, në një revistë të themeluar nga një...

Statusi i bashkësive fetare në kushtetutë, si privilegj i tejkaluar

Hulusi Hako
Pasi i mbushi 16 vjet të paqeta, Kushtetutës sonë po i vijnë rrotull për ndryshime. Ndoshta i jepet asaj një frymëmarrje më afatgjatë. Përfitojmë nga ky rast të tërheqim vëmendjen dhe për një çështje, e cila duket sikur ka gjetur karar, por rezulton parimisht difektoze. Është fjala për statusin që po i rezervohet...

Bashkëjetesa e xhamisë me krimin

Koloreto Cukali
Po bëhet një krim, në emër të një xhamie. Teneqet e krimit ekologjik kanë rrethuar një park të mrekullueshëm, pranë Parlamentit, një nga pikat më tëbukura të Tiranës e thuajse vendi i vetëm ku ti nuk ndjehesh që po jeton në Xhibuti. Duan të prishin parkun e të ndërtojnë një xhami. Ëshët e qartë që po bëhet shpejt e...

Simbolika e xhamisë me katër minare në Tiranë

Kastriot Myftaraj
Kur pas përfundimit të luftës në Bosnjë-Herzegovinë, në Sarajevë do të ndërtohej një xhami e madhe e financuar nga Arabia Saudite, entuziastët në fillim kërkuan që ajo të ishte një xhami me katër minare, e denjë për të qenë xhami mbretërore, meqënëse do të sponsorohej nga Mbreti Fahd. Por autoritetet ndërkombëtare që...

Xhamia e madhe apo hija e neootomanizmit në Tiranë

Kastriot Frashëri
Me shumë bujë u shpall shou i radhës nga kryeministri për ndërtimin e Xhamisë së Madhe, në lulishten e Parlamentit, duke e quajtur këtë një ditë historike për besimtarët myslimanë shqiptarë. Në prani të më shumë bodigardëve dhe kamerave televizive se sa besimtarëve, Berisha dhe beniaminët e tij, më shumë se një nisje...

Liria për të blasfemuar

Gilman Bakalli
Ka nja dy dekada që feja shfaqet përherë e më shpesh në hapësirën publike në formë konfliktuale. Herë si burim e herë si reagim. Në fillim të viteve ‘90 ishte lufta në Bosnjë, pastaj erdhi 11 shtatori 2001, pastaj sulmet në Madrid dhe Londër, pastaj konflikti publik që pasoi publikimi i karikaturave të Profetit...
Terminologji | Të reja | Shkrime | Thënie | Forum | Dijeni

 Redaksia: kontakt@ateistët.com
 Dega Ateistët / Vargmal © 2001-2019