k   y
TERMINOLOGJI      TË REJA      SHKRIME      THËNIE      FORUM      DIJENI

Replikë rreth shkrimit “Fanatikët, Volteri dhe ne mes tyre”

Hulusi Hako
Autori i mirënjohur Besi Bekteshi, me politematikën jo pak të suksesshme në gazetën SOT, me atë shkrim të 3 shtatorit, cek disa probleme madhore, që tërheqin në debat. Më të thjeshtat: që në titull: Sot, në shekullin e 21 ne nuk gjendemi mes fanatikëve dhe Volterit, i cili mbetet bir i shekullit 18, me kufizime të...

A po ia luan “fenë” politika fesë?

Artan Duka
Është bërë rutinë ca si rutinë e bezdisshme llomotitja e politikanëve vend e pa vend rreth besimit fetar ndonëse me letra jemi shtet laik. Si kushdo, edhe ai është i lirë të besojë, praktikojë apo thjesht endet në kishë, teqe a xhami. Ajo që stonon është mania për protagonizëm, fjalimet bozë të rastit, prirja për...

Feja në arsim, shkollës po i kanoset një aventurë e re

Hulusi Hako
Nga janari 2017, me plan pilot të Ministrisë së Arsimit, futet në 10 shkolla të vendit, një lëndë e re me emërtim të bujshëm “Kulturë fetare”. Sesi shkrepi një ide kryeministrore, si ato fanepsjet e ëndrrave të profeteve, dhe, o burra, t’a vëmë në jetë. Dhuratë më të shëmtuar për nxënësit prej babagjyshit të kësaj...

Ç`na qenka kjo "drejtësi e zotit"?

Hulusi Hako
Shkrimi "Po votojmë drejtësinë njerëzore, nuk mundemi atë të Zotit" (SOT, 21 korrik 2016), nxori në treg edhe pohimin- “xhevahir” se, ekzistoka edhe një drejtësi prej perëndie! Termin “Zot”, me një “drejtësi divine” të dorës së vetë asaj “lartmadhërie” (nuk dihet në ç`gjuhë e me ç`alfabet), autori, i përdor e lakon...

Feja si ideologji

Gilman Bakalli
Në një pikë bashkohen përfaqësuesit e politikës me ato të institucioneve fetare: fetë nuk janë ideologji. Të dyja palët mendojnë se kush i ideologjizon fetë, po abuzon me to. Në fakt, fetë janë ideologji. Të gjitha. Pa përjashtim. Çfarë mund të jenë tjetër veçse ideologji? E kam fjalën për ideologjinë si sistem...

Feja hyn në shkollë: Një ide e gabuar, e padobishme, nëse jo e rrezikshme

Albert Rakipi
Sipas qeverisë, rikthimi i fesë në shkollë “nuk do të cenojë laicitetin e shkollës, por “do të pajisë të rinjtë qysh në shkollë, me disa njohuri bazë për të kultivuar respektin për besimin e tjetrit dhe për të mos rënë pre e rrjeteve të propagandës ekstremiste, në emër të një feje kundër një feje tjetër” Me ri-...

Edhe ti, Kosta? (Replikë për mësimin e historisë së fesë)

Hulusi Hako
Shkrimi me titullin shqip e latinisht “Historia e fesë: Një terra incognita?” (DITA, 22 prill), i Kostës (Barjaba), sa i shkurtër e i thjeshtë (vetëm në 4 paragrafe), gati në manierën e një instruktimi apo rregulloreje orientuese, vjen në këtë debat të ndezur, si mbështetja dhe “argumenti” më sinjifikativ për qeverinë...

Feja dhe shkolla, debati që duhet bërë patjetër

Fatos Tarifa
Pa u hequr asgjë mendimeve që kam shprehur publikisht javët e fundit mbi fenë dhe mësimin e saj në shkollë, dëshiroj të sjell në vëmendjen e publikut dhe të autoriteteve zyrtare sa më poshtë. Nëse mësimi i disa njohurive mbi fenë, ose i historisë së feve kryesore do të futej në shkollat tona, si pjesë integrale e...
Terminologji | Të reja | Shkrime | Thënie | Forum | Dijeni

 Redaksia: kontakt@ateistët.com
 Dega Ateistët / Vargmal © 2001-2019