k   y
TERMINOLOGJI      TË REJA      SHKRIME      THËNIE      FORUM      DIJENI

8% e lëndës gjenetike të njeriut me prejardhje virusi


prejardhje-virusi.jpgRreth 8% e lëndës gjenetike të njeriut buron prej një virusi dhe jo nga gjenoma përjashtimisht njerëzore, sipas kërkimeve më të fundit në Japoni dhe SHBA, me studimin dhe artikullin përkatës nga Universiteti i Teksasit, i profesorit të biologjisë në Arlington, Sedrik Feshot, botuar në numrin e radhës të revistës "Nature".

Studimi tregon se gjenoma e njeriut dhe e gjitarëve të tjerë përmban ADN të prejardhur nga ndërhyrja e bornaviruseve (viruse ARN, replikimi dhe transkriptimi i të cilëve ndodh në bërthamë).

Feshoti ka vijuar mbi punën e nisur më parë nga profesori Keizo Tomonaga i Universitetit të Osakës në Japoni. Ai thotë se kjo ADN e përcjellë nga viruset mund të jetë dhe shkaktar i mutacioneve dhe gjendjeve të rënduara psikologjike si p.sh. skizofrenia dhe çrregullimet në disponim.

Asimilimi i sekuencave virale në gjenomën bujtëse është një proces që quhet endogjenizim. Ky ndodh kur ADN-ja virale trupëzohet në kromozomet e qelizave riprodhuese dhe rrjedhimisht kalon nga prindi tek fëmija.

Deri më tash retroviruset kanë qenë të vetmet viruse të njohura për prodhimin e kopjeve të tilla endogjene në kurrizorë. Por Feshoti pohon se shkencëtarët kanë zbuluar se edhe viruset joretrovirale (të quajtura bornaviruse), janë endogjenizuar në vijimësi nga gjitarët përgjatë tërë evolucionit tonë.

Bornavirusi (BDV) e ka marrë emrin nga qyteti i Bornës në Gjermani, ku një epidemi virale në vitin 1885 shfarosi krejt regjimentin e kuajve të kalorësisë.

BDV-ja prek një sërë shpendësh e gjitarësh deri dhe njeriun. Ai është i veçantë pasi prek vetëm neuronet, duke vendosur infeksion të qëndrueshëm në trurin e bujtësit, dhe tërë cikli i tij jetësor konsumohet në bërthamën e qelizave të infektuara.

Feshoti thotë se kjo lidhje e ngushtë e BDV-së me bërthamën e qelizës ishte që i shtyu studiuesit të hetojnë në atë se a kanë lënë bornaviruset ndonjë gjurmë të infeksioneve të mëhershme në formën e elementëve endogjenë. Studimi nisi kësisoj mbi 234 gjenoma të njohura eukariotike (gjenoma që janë regjistruar plotësisht) për zbulimin e sekuenceave të ngjashme me ato të BDV-së.

"Studiuesit zbuluan një sërë elementësh endogjenë të ngjashëm me bornavirusin N (EBLN) në mjaft gjitarë të ndryshëm," shton Feshoti.

Shkencëtarët madje arritën të shërojnë ndërhyrje të vetishme të BDV-së në kultura kromozomesh njerëzore që infektoheshin vazhdimisht me BDV. Në bazë të këtyre të dhënave, Feshoti shton se ndërhyrjet e BDV-së mund të jenë burim i mutacioneve që ndodhin në qelizat e individëve të infektuar.

"Këto të dhëna na sjellin para hipotezës së verifikueshme për lidhjen e propozuar, por ende të debatueshme, shkakësore të infeksionit me BDV dhe skizofrenisë e çrregullimeve në disponim", thotë Feshoti.

Kërkimi në laboratorin e Feshotit, që përqendrohet gjerësisht mbi përbërësit e zhvendosshëm gjenetikë (ata përbërës që mund të lëvizin dhe të replikohen përbrenda gjenomës së thuajse krejt organizmave të gjalla), përfaqëson dhe kërkimin tash në zhvillim e sipër në Universitetin e Teksasit, Arlington, një institut 28'000 studentësh që së shpejti pritet të udhëheqë dhe në fushën e kërkimeve shkencore në SHBA.

Burimi8 janar 2010


Komente

krikëlli
krikëlli 
14 shkurt 2010, 02:53
Një artikull tjetër interesant në lidhje me temën:

Citim:
I, virus: Why you're only half human

WHEN, in 2001, the human genome was sequenced for the first time, we were confronted by several surprises. One was the sheer lack of genes: where we had anticipated perhaps 100,000 there were actually as few as 20,000. A bigger surprise came from analysis of the genetic sequences, which revealed that these genes made up a mere 1.5 per cent of the genome. This is dwarfed by DNA deriving from viruses, which amounts to roughly 9 per cent.

On top of that, huge chunks of the genome are made up of mysterious virus-like entities called retrotransposons, pieces of selfish DNA that appear to serve no function other than to make copies of themselves. These account for no less than 34 per cent of our genome.

All in all, the virus-like components of the human genome amount to almost half of our DNA. This would once have been dismissed as mere "junk DNA", but we now know that some of it plays a critical role in our biology. As to the origins and function of the rest, we simply do not know.

The human genome therefore presents us with a paradox. How does this viral DNA come to be there? What role has it played in our evolution, and what is it doing to our physiology? To answer these questions we need to deconstruct the origins of the human genome - a story more fantastic than anything we previously imagined, with viruses playing a bigger part than you might care to believe.

Around 15 years ago, when I was researching my book Virus X, I came to the conclusion there was more to viruses than meets the eye. Viruses are often associated with plagues - epidemics accompanied by great mortality, such as smallpox, flu and AIDS. I proposed that plague viruses also interact with their hosts in a more subtle way, through symbiosis, with important implications for the evolution of their hosts. Today we have growing evidence that this is true (New Scientist, 30 August 2008, p 38), and overwhelming evidence that viruses have significantly changed human evolution.

http://www.newscientist.com/article/mg20527451.200-i-virus-why-youre-only-half-human.html?DCMP=OTC-rss&nsref=evolution
kalimtar/e
denisa 
18 dhjetor 2011, 14:28
sh flm x informacionetJep koment

Terminologji | Të reja | Shkrime | Thënie | Forum | Dijeni

 Redaksia: kontakt@ateistët.com
 Dega Ateistët / Vargmal © 2001-2019