k   y
TERMINOLOGJI      TË REJA      SHKRIME      THËNIE      FORUM      DIJENI

Tiranë: Në Shqipëri ka 1119 kisha dhe 638 xhami e teqe


Sipas të dhënave të fundit nga organizatat fetare në vend dhënë gazetës "Tirana Observer", në Shqipëri rezultojnë gjithsej 1757 objekte kulti prej të cilave 1119 janë kisha, 568 xhami dhe 70 teqe.

Sipas deklaratave të komuniteteve përkatëse 694 janë kishat katolike, 425 kishat ortodokse, 568 xhamitë dhe 70 teqetë bektashie.

Një pjesë e tyre janë objekte të rikonstruktuara e me histori të vjetër, ndërsa pjesa tjetër janë ndërtuar për herë të parë.

Shtrirja gjeografike e tyre është në gjithë vendin. Ndërsa dendësia për besimtar luhatet sipas numrit të besimtarëve për komunitet.

Burimi18 gusht 2008


Komente

kalimtar/e
klausi 
29 gusht 2008, 12:34
Nqs marrim besimtaret ne rastin me te mire si 25% e 3'170'048 kemi gjithsej 792'512 besimtare. Nqs pjesetojme numrin 792'512 besimtare me 1757 objekte kulti kemi nje dendesi mesatare prej 450 besimtare per objekt.kalimtar/e
lepur 
29 gusht 2008, 17:50
sikur gazeta te kishte pyt komunitetet se sa nga keto objektet e kultit jane me dryn... do qe akoma me mire.kalimtar/e
linda 
30 gusht 2008, 21:42
Pikerisht kur kujtuam se shpetuam nga bunkeret...kalimtar/e
lepur 
6 shtator 2008, 23:30
ironia eshte se bunkerin me te madh me plot kuptimin e fjales po e ndertojne greket mu ne surrat te Ministrise se Mbrojtjes ne Tiraneostrogot
ostrogot 
18 gusht 2009, 15:30
Ja dhe bunkeri më i fundit në Tepelenë:

Citim:
Kryepeshkopi Janullatos inauguron kishën në Tepelenë

TEPELENË - Kryepeshkopi i Kishës Ortodokse Autoqefale të Shqipërisë, Anastas Janullatos, dje ka bekuar ceremoninë përuruese të Kishës së Shën Thomait, në qytetin e Tepelenës. Në një ceremoni ku merrnin pjesë qindra besimtarë, është përuruar çelja e këtij objekti kulti ortodoks në qytetin e Tepelenës, i pari i këtij lloji të ndërtuar në këtë qytet qysh prej kohës së perëndimit të sundimit të Ali Pashë Tepelenës.

Ndërtimi i këtij objekti kulti disa metra larg kalasë së ndërtuar nga Ali Pashai, është mundësuar me një financim prej 300 mijë eurosh të akorduara nga Kisha Autoqefale e Shqipërisë dhe me mbështetjen e donacioneve të ndryshme.

Në ceremoninë e sotme përuruese, krahas përfaqësuesve më të lartë të Kishës Ortodokse Shqiptare, kanë marrë pjesë edhe përfaqësues të pushtetit vendor, të deleguar nga konsullata e përgjithshme greke në Gjirokastër, etj.

Kreu i Kishës Ortodokse Shqiptare, Anastas Janullatos ka thënë se, "Tepelena shquhet për histori dhe krahas pallateve të bukura të këtij qyteti të mrekullueshëm ku bukuria do bukurinë, sot falë Zotit dhe respektin që duhet të ketë për njeriun, Kisha Ortodokse Autoqefale e Shqipërisë i dhuroi këtë objekt kulti të mrekullueshëm këtij qyteti me tradita".

Punimet për ndërtimin e kishës në Tepelenë patën filluar në fund të vitit 2006, fill pas sigurimit të lejes nga Këshilli Bashkiak i atëhershëm. Objekti në fjalë është tipik i stilit bizantin, me gurë dekoracionalë dhe me tri kate, së bashku me atë të nëndheshmin.

http://balkanweb.com/gazetav5/artikull.php?id=64105
kalimtar/e
Anira 
26 gusht 2009, 16:40
Nese fene ortodokse e lidhni me grekun,me se duhet ta lidhim Islamin,me Turqine,me Iranin,me Xhihadin?kalimtar/e
lepur 
26 gusht 2009, 21:14
natyrisht, bunkeret islamike jane bunkere arabe. perderisa bunkeret islamike jane ngritur me para arabe dhe bunkeret ortodokse me para greke. gjerat jane te qarta, shko kerko financimin e bunkereve dhe s'ka pse cuditeshkalimtar/e
florjan 
15 korrik 2016, 22:10
po per teqet e sekteve te tjera ose dominacionet e tjera pse nuk ka informacin
kalimtar/e
florjan 
15 korrik 2016, 22:12
si per shembull halvistet dhe sa-aditetJep koment

Terminologji | Të reja | Shkrime | Thënie | Forum | Dijeni

 Redaksia: kontakt@ateistët.com
 Dega Ateistët / Vargmal © 2001-2019