k   y
TERMINOLOGJI      TË REJA      SHKRIME      THËNIE      FORUM      DIJENI

Nihilizmi


Nihilizmi është qëndrimi që e zhvesh perceptimin apo interpretimin e realitetit nga vlerat që njeriu (kryesisht shoqëria) iu imponon objekteve dhe dukurive.

Nihilizmi pohon se objektet dhe dukuritë nuk kanë asnjë vlerë prej vetvete, përveç atyre që ne u imponojmë, ndaj dhe për njohjen dhe parashikimin e realitetit është e domosdoshme që këto vlera të mos merren parasysh, duke qenë se në të shumtën e rasteve burojnë si shkak i emocioneve, ideologjive, utilitarizmit apo marrëveshjeve shoqërore, sesa nga perceptimi objektiv, duke e shtrembëruar kësisoj perceptimin apo parashikimin e realitetit.

Si i tillë, nihilizmi rreshtohet krah objektivizmit si zbatuesi kryesor i këtij në njohjen e realitetit.

Terminologji | Të reja | Shkrime | Thënie | Forum | Dijeni

 Redaksia: kontakt@ateistët.com
 Dega Ateistët / Vargmal © 2001-2019